Sortida botànica al Rentador de la llana El Roquer (Castellterçol) i taller

Títol de la notícia
Sortida botànica al Rentador de la llana El Roquer (Castellterçol) i taller
Data de la notícia
15/09/2024
Notícia

El Grup Local del Moianès, el passat 11 d’agost, va fer una sortida botànica al Rentador de la llana El Roquer (Castellterçol) i, també, un taller d’estudi i determinació de plantes.A continuació, els participants descriuen l’activitat.

Moltes flors i molts fruits

Com tantes vegades la trobada es va fer a l’aparcament del CAP de Castellterçol a les 8:30. Al cap de poc, dos cotxes blancs transitaven per la C-59 fins al Vapor i en pocs minuts la colla que hi érem ja havia arribat al punt de sortida. Allà es va iniciar la primera activitat esmentant als nouvinguts del grup com bastim la nostra afició i coneixement de les plantes; també es va explicar el tarannà de la sortida i es va donar una explicació del lloc on érem.

Abans de començar les observacions botàniques, vam visitar aquest antic Rentador de llana del Roquer que és un testimoni més del temps de la industria tèxtil del poble. És una construcció que està situada a tocar de la riera de Fontscalents i que aprofita el fons d’una bauma.
Tot seguit les plantes van estrenar el seu protagonisme.

Les primeres explicacions se les van endur unes compostes: el Cichorium intybus, l’Arctium minus i la Lactuca serriola; més endavant i a prop de la poua de glaç del Vapor vam veure les flors d’una altra planta de la mateixa família, la Conyza canadensis. Vora la  riera també vam observar les flors de la Clematis vitalba, de la Lactuca serriola, la Verbena officinalis i de la Chelidonium majus.

Moltes ortigues (Urtica dioica) perfilaven el sender per on passàvem, compte, piquen!.

El canyís (Phragmites australis), robust i glabrescent, amb les seves fulles llargament acuminades, s’alçava del terra humit formant una petita població a la vora del camí.

D’aquest tram de sotabosc en reconeguérem alguns arbres com l’àlber,  l’auró blanc, l’avellaner, el pollancre, la noguera, el freixe, ... entre altres     però sobretot va ser la presència d’un arç blanc (Crataegus monogyna), solitari i majestuós, el que més ens va sorprendre i vam admirar. Poc li faltava per arribar als 6 m d’alçada i la seva escorça grisenca embolcallava un tronc que mostrava el creixement en grossor d’una llarga vida, segurament ocultava nombrosos anells de creixement i un registre anual de les condicions climàtiques viscudes. Moltes branques llenyoses i espinoses, ben farcides de fulles i de petits poms vermells i brillants, el farcien d’orgull.

Després, ja anant cap a Esplugues, vam percebre un tipus de vegetació diferent, la ruderal i arvense. Vam reconèixer moltes plantes i tot seguit en destacarem unes: Medicago sativa, Inula conyza, Pallenis spinosa, Santolina chamaecyparissus, Erodium malacoides, Petrorhagia prolifera,  Convolvulus cantabrica, Daucus carota, Aphyllanthes monspeliensis, Lithospermum purpurocaeruleum, Coronilla emerus, Orobanche sp. i Thymus vulgaris.

Podeu trobar la llista completa de les plantes que vam observar a la pàgina del Grup Local del Moianès al web de Flora Catalana.

A 2/4 de 12 una alarma de mòbil, des de la llunyania, activava el nostre pas de la tornada per arribar puntualment a la Sala de Lectura de Castellterçol. Allà vam fer la segona activitat. Vam observar, escriure les fórmules florals i determinar amb les claus dicotòmiques unes campanetes: la Convolvulus arvense i la Convolvulus cantabrica i també; una centaurea, la Centaurea calcitrapa. I vam reconèixer el freixe de fulla grossa (Fraxinus excelsior) perquè ens vam adonar de les gemmes negres que tenia la branca que havíem recollit durant la sortida i, a més, vam recordar una lliçó apresa.

A la tarda es va encetar una conversa botànica: Lactuca serriola? Però les fulles que es veuen a la foto no estan retorçades. Inula montana? Potser sí.

Molts agraïments i la satisfacció d’un matí ben agradable i molt interessant.

A reveure!

Grups locals
Grups de treball