Sortida botànica al Torrent de la Fàbrega (Castellterçol) i taller

Títol de la notícia
Sortida botànica al Torrent de la Fàbrega (Castellterçol) i taller
Data de la notícia
25/07/2024
Notícia

El Grup Local del Moianès, el passat 30 de juny, va fer una sortida botànica al Torrent de la Fàbrega (Castellterçol) i un taller d’estudi i determinació de plantes. I així ho expliquem

Boniques flors d’estiu

La previsió del temps a Castellterçol era la d’un matí ennuvolat i sense pluges. I així va ser, els impermeables no van ser necessaris.

El diumenge, a l’hora acordada es va fer la trobada dels participants a l’aparcament del CAP de Castellterçol i amb el mínim de cotxes possible, primer per la C-59 i després per un camí de terra es va arribar al Pla Rubí, allà es van aparcar els cotxes.

Primerament vam parar atenció a l’apunt que es va fer del lloc on érem. L’altiplà del Moianès està format majoritàriament per una superfície inclinada cap el sud-oest i drenada per la Riera de Fontscalents, el Torrent Mal i el Torrent del Gai. El seu aiguabarreig forma el Torrent de la Fabrega. L’explicació va continuar. I és que aquest torrent, abans d’arribar al Molí Brotons, s’ajunta amb la Riera de Castellnou i, lliscant les aigües alhora constitueixen la Riera de Marfà que més avall, rep el nom de Riera de la Golarda.

Com tantes vegades el treball de camp va ser del tot interessant, amè i ansiós. Moltes plantes deixaven veure les seves flors i/o els seus fruits. La muntanya ens regalava i el nostre entusiasme en prenia i comprenia per aprehendre, per gaudir i per donar.

Un apreciable llistat de les plantes trobades es pot cercar a la web del Grup Local del Moianès de Flora Catalana. A més a més es pot consultar una estimació dels hàbitats visitats.

Les flors de les plantes que van quedar fotografiades i que a la tarda vam gaudir tot el grup varen ser: la Helichrysum stoechas, la Scrophularia auriculata, la Vincetoxicum nigrum, el Linum usitatissimum subsp. angustifolium, el Dianthus seguieri subsp. requienii, la Digitalis lutea subsp. lutea, el Lilium martagon, l’Alisma plantago-aquatica var. lanceolatum, el Sedum album subsp. album, la Catananche caerulea, l’Allium sphaerocephalon subsp. sphaerocephalon.

També es van veure les flors de la Centaurea calcitrapa, del Dorycnium hirsutum, de la Solanum dulcamara, de la Convolvulus cantabrica, del Linum narbonense, de la Campanula persicifolia, del Aphyllanthes monspeliensis, de la Cytisophyllum sessilifolium, l’Echium vulgare subsp. argentae, del Hypericum perforatum, de l’Achillea millefolium subsp. millefolium, del Cynosurus echinatus, el Dianthus multiceps, de la Dorycnium pentaphyllum subsp. pentaphyllum, del Galium verum subsp. verum, del Ligustrum vulgare, l’Origanum vulgare, de la Prunella grandiflora subsp. pyrenaica entre altres.

A la Sala de Lectura de Castellterçol es va començar la següent activitat. Allà es va fer una observació completa del Lathyrus latifolius i del Lathyrus pratensis, després se’n van escriure les fórmules florals i es van determinar fent ús de les claus dicotòmiques. Vam acabar el taller fent un estudi de l’Allium sphaerocephalon.

A la tarda es van compartir unes fotos precioses tant del treball de camp in situ com de les boniques flors que es van veure.

Bona companyonia, molta gratitud i un generós aprenentatge.

“Viu, gaudeix i aprèn amb la nostra flora”

La propera sortida botànica es farà el proper 21 de juliol, anirem a les Coves del Toll. T’hi apuntes?

Grups locals
Grups de treball