Sortida botànica a Sant Andreu (Castellcir) i un taller d’estudi i determinació de plantes.

Títol de la notícia
Sortida botànica a Sant Andreu (Castellcir) i un taller d’estudi i determinació de plantes.
Data de la notícia
29/01/2024
Notícia

UNA SORTIDA HIVERNAL.

El passat 14 de gener, de bon matí, la colla del Grup Local del Moianès es va trobar a l’aparcament del CAP de Castellterçol. Allà es va organitzar per anar a Castellcir per la carretera BV-1310 amb el mínim nombre de cotxes possible. Aquests es van aparcar a la vorada de la pista cimentada que baixa per la vall del torrent del Rossinyol.

La primera conversa botànica va ser pel pi roig (Pinus sylvestris) i el pi pinyer (Pinus pinea), es van comparar les capçades, els troncs, la llargada de les fulles aciculars i la forma i el tamany de les pinyes. Com que allà a prop hi havia un ginebre (Juniperus communis) es va parlar de les seves fulles en forma d’agulla disposades en grups de tres i amb una banda clara i única a la part superior, llavors es va citar el càdec (Juniperus oxycedrus), una espècie molt semblant que té dues ratlles blanques a l’anvers.

I ja ens vam allunyar dels cotxes per seguir observant i aprenent de les plantes. Anàvem pel camí rural que uneix el poble amb l’església de Sant Andreu i alhora resseguíem el torrent d’Esplugues. Vam veure el petit embassament que hi ha a prop de les masies Can Gregori i Can Jaumet, properes a l’antiga parròquia del poble. La humitat ambiental es feia present en l’aire i la sensació de fred va ser notable, les ullades de sol eren escasses.

La sequera del llit de la riera va consentir, en el lloc mateix, la cerca i la identificació de les plantes que arrelen en les zones més humides. Destacarem el jonc boval (Scirpus holoschoenus) i les seves tiges toves, la Rorippa nasturtium-aquaticum, un creixen de fulles compostes i la Mentha aquatica.

Pels vorals del camí que seguíem vam veure la pelosella (Hieracium pilosella) i en vam observar les fulles piloses en roseta basal, i també les del plantatge de fulla estreta (Plantago lanceolata). Vam mirar, a més, les fulles en verticils de quatre de la rogeta enfiladissa i aspra (Rubia peregrina), les de l’olivereta (Ligustrum vulgare), en forma de punta de llança, oposades i amb el limbe glabre i enter i les del Teucrium botrys, dues vegades partides.

Unes avellanes seques i escarransides van desprendre’s d’una de les branques nues de l’avellaner (Corylus avellana) i, a prop d’on érem, vam veure els fruits secs i coronats per pèls rígids encorbats a la punta de l’agrimònia (Agrimonia eupatoria).

Les observacions de les altres plantes que es van trobar durant la passejada es concreten en el llistat que hi ha a la web del Grup Local del Moianès de Flora Catalana.

L’alarma ja havia sonat tres vegades quan arribàvem al lloc on s’havien aparcat els cotxes, així i tot vam regraciar-nos uns moments amb la presència d’algunes flors: les de la bossa de pastor (Capsella bursa-pastoris), del borrissol (Veronica persica), de l’Erodium cicutarium subsp. cicutarium i del cap blanc (Diplotaxis erucoides).

Cap a les 12 va començar la següent activitat a la Sala de Lectura de Castellterçol. El taller d’estudi i determinació de plantes es va dedicar al lletsó (Sonchus oleraceus). Després es va explicar la morfología de la família de les compostes amb una presentació PowerPoint.

A tarda es van compartir agraïments i també els resultats d’uns deures duts i fets a casa, com per exemple la diferenciació entre la Fumana thymifolia que té les fulles, almenys les inferiors, oposades de 4-12 mm, amb estípules, i la Fumana ericoides subsp. montana que les té totes alternes de 8-15 mm i sense estípules.

“Viu, gaudeix i aprèn amb la nostra flora”

La propera sortida serà el 4 de febrer, passejarem per la Balma de l’Espluga de Sant Quirze Safaja.

T’hi esperem!

Grups locals
Grups de treball