Sortida botànica al Coll d’Ases (Granera)

Títol de la notícia
Sortida botànica al Coll d’Ases (Granera)
Data de la notícia
12/12/2023
Notícia

Un matí botànic hivernenc.

Els participants es van trobar a 2/4 de 9 a l’aparcament del CAP de Castellterçol. Es van organitzar ràpidament i amb el mínim de cotxes possible van anar cap a Granera. Aviat van arribar i al cap de poc ja iniciaven l’itinerari per pistes i corriols.

Les fotos que s’han compartit al nostre xat mostren un matí fred i assolellat, exposen unes vistes panoràmiques espectaculars des de la carena del Coll d’Ases i des de la cinglera de la Cova del Penitent, ensenyen els moments del treball de camp que es va fer i també la simpàtica companyonia dels participants. Guai!

Encara que els apunts de les plantes que es van trobar es concreten en el llistat que hi ha a la web del Grup Local del Moianès de Flora Catalana, a continuació es farà una referència a les notes botàniques més interessants que es van compartir al grup per WhatsApp la mateixa tarda del diumenge.

Les plantes que més van cridar l’atenció van ser l’orella d’os (Ramonda myconi), l’orval (Hypericum androsaemum), la falguereta de cingle (Asplenium fontanum), l’Orelludeta o Pticotis (Ptychotis saxifraga) i els quatre pins que creixen bé al Moianès i que es van veure a prop: el pi blanc (Pinus halepensis), la pinassa (Pinus nigra subsp. salzmannii), el pi pinyoner (Pinus pinea) i el pi roig (Pinus sylvestris).

La comparació que es va fer entre l’aloc (Vitex agnus-castus) de la família de les verbenàcies, el qual no es fa a la nostra comarca, i la salicària (Lythrum salicaria) de la família de les litràcies va resultar engrescadora per a tothom. El primer, un arbust de fulles peciolades palmaticompostes i un androceu amb 4 estams, i, la segona, una herba que pot mesurar 150 cm de fulles simples i sèssils i amb 12 estams.

A la tarda es va comunicar a la colla que una planta que s’havia vist a dalt de la cinglera, en una fissura de la roca, no era la Polygala rupestris com vam supossar inicialment sinó la Chaenorhinum origanifolium subsp. cadevalli. L’havíem trobat florida i amb fruits al mateix lloc l’estiu de l’any 2016. Renoi! I només s’ha trobat en sis llocs de l’Altiplà del Moianès! Caram! Una altra planta rupícola que van observar va ser el te de roca (Jasonia saxatilis).

“Viu, gaudeix i aprèn amb la nostra flora”

Les properes activitats es faran l’any que ve, el 14 de gener. Una nova sortida botànica a Sant Andreu (Castellcir) i un taller d’estudi i determinació de plantes. T’hi esperem!

Grups locals
Grups de treball