TAX-MO00012.-Veronica persica

Codi tàxon
TAX-MO00012
Imatge principal
IMG-MO00052.-Veronica persica PCC_

 

És una planta anual que té les tiges mig ajagudes o decumbents, ramificades i amb una pilositat consistent. 

Les fulles, per la seva disposició a la tija, són oposades, els pecíols surten d’un mateix nus, una enfront de l’altra. La forma del limbe és orbicular o amplament ovada i el marge és dentat. Tant l’anvers com el revers de la fulla tenen pèls dispersos. La nervadura és pinnada.

A la tija, acompanyant a les flors, hi ha unes bràctees que tenen molta semblança amb les fulles.

El procés de floració d’aquesta planta es fa durant tot l’any. 

Les flors, entre 10 i 30, no gaire densament disposades, formen una inflorescència que es diu raïm. Són axil·lars i solitàries. Tenen pedicel i aquest pot mesurar fins a 4 cm, sobrepassa bé les bràctees. 

El calze està format per 4 sèpals ovats, també híspids, iguals o més llargs que la càpsula. La corol·la és lleugerament zigomorfa i rotàcia, està formada per 4 pètals curtament soldats a la base. Aquests pètals són blaus, tenen unes venes fosques i la base és blanca. L’androceu està format per dos estams exserts, més llargs que el periant, i tenen les anteres molt fosques. El gineceu mostra un estigma globós i un estil, llarg. L’ovari és súper.

El fruit és una càpsula de lòbuls divergents i conté, al seu interior, més de 4 llavors a cada lòcul. Aquestes són de color groc, el·líptiques, reticulades i amb una cara profundament còncava.

Cada llavor conté les gemmes perdurants i germinarà en una arrel de tipus axonomorfa que generarà més tard la nova tija. Com que és un teròfit, la planta, la Veronica pèrsica, és anual, sempre neix de manera espontània d’una llavor.