TAX-MO00008.-Narcissus poeticus

Codi tàxon
TAX-MO00008
Imatge principal
IMG-MO00025.-Narcissus poeticus MmMN *

EL NARCÍS

Narcissus poeticus

El Narcisus poeticus pertany a la família de les Amaril·lidàcies. 

És una planta herbàcia, glabre i bulbosa que té una alçada de 28 a 76 cm. Creix bé en prats humits. Floreix a la primavera.

Les seves fulles són llargues, planes i glauques pel seu color verd blavós. La forma de les làmines és linear i l’àpex sense punta, és obtús. Tenen el marge enter. La nervadura és paral·lela Totes surten al mateix temps de la base recollides per una o dues beines escarioses, quasi translúcides, seques i rígides. Aquestes beines estan més o menys cobertes per les capes externes de teixit que envolten el bulb.

Les flors són solitàries, hermafrodites i molt perfumades. Exhibeixen una perfecta simetria actinomorfa i equilibrada. Les poncelles estan protegides per una espata lanceolada, membranàcia i embeinadora que té la base de color marró clar. Les flors són solitàries i tenen un pedicel (5-49 mm) recte i de secció circular. El periant està format pels tèpals i la corona. Els 6 tèpals corresponen a dos verticils de tres peces, són blancs de 4-6 cm, lliures, de forma ovada i de la mateixa mida. La corona, té forma collar i és curta (2,5 mm), de color groc i amb un marge vermell i dentat. L’androceu està format per 6 estams rectes disposats en dos verticils de tres peces cadascun, els inferiors son inclusos i els superiors, exserts. Els filaments estan inserits per sota de la corona i les anteres grogues són lliures. El gineceu, de color verd, és d’ovari infer i està format per tres carpels units entre si, que continua amb un estil i un estigma trífid o dividit en tres parts. El tub de l’hipant mesura de 20 a 30 mm. El fruit és una càpsula oblonga-ovada (24-25x18-21 mm), és dehiscent i les llavors són negres, ovades i brillants.

La descripció de la planta s’ha treballat amb informació de Flora Ibèrica digital, amb les claus dicotòmiques de Flora Catalana i amb Internet.