Saltar navegació

FloraCatalana.net

La flora del nostre entorn

Cercar espècies per: Començant per (seleccioneu lletra): A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Repunxó - 18/12/08

Identificada una planta emprada com a comestible al Baix Empordà amb el nom de “Repunxó”

Des de fa temps havíem recollit usos d'una planta, en converses i entrevistes d'etnobotànica, que no havíem pogut identificar degut a la manca de mostres. Suposàvem, però, que era una espècie de la família de les compostes, d'acord amb les descripcions fetes pels informants, persones grans de la comarca.

Finalment l'hem pogut classificar mitjançant una mostra que ens han facilitat. Es tracta de Leontodon tuberosus L., una espècie que té unes fulles molt semblants a les d'un pixallits (Taraxacum officinale Weber in Wiggers) i arrels tuberoses molt carnoses. Les que nosaltres hem vist, de fins a uns 12 centímetres de llarg. (http://www.floragavarres.net/leontodon-tuberosus-l)

A Catalunya viu en prats terofítics i zones forestals obertes de les contrades marítimes entre el Rosselló i la Selva, on és bastant comuna, i entre el maresme i el Montsianès, on és rara. Pel que fa a la resta dels Països Catalans, és una planta bastant comuna a Mallorca i Menorca i rara a Eivissa i a diversos punts del País Valencià, al territori diànic.
 
Aquesta espècie és anomenada popularment “Repunxó”, al menys als municipis de La Bisbal d'Empordà, Palau-sator, Sant Feliu de Guíxols i Vulpellac, i a la Vall d'Aro, i era utilitzada per menjar temps enrere.

El més curiós és que aquest nom, “Repunxó”, només l'hem trobat assignat a la bibliografia consultada a Campanula rapunculus L., espècie que es trobava en temps de Quer (s. XVIII) a tots els mercats de Catalunya durant la primavera per a ser venuda per a les amanides. D'altre banda no hem trobat, encara, cap ús com a comestible del “Nualós” (Leontodon tuberosus L) en cap dels llibres o documents que hem consultat.

Albert Mallol Camprubí i Iolanda Bustos, a 18 de desembre de 2008

Creative Commons Desarrollo web Ruby on RailsRailes XHTML 1.0 Strict